Побудова маркетингової стратегії: кому і навіщо вона потрібна?
click fraud detection
Головна / Блог / Побудова маркетингової стратегії: кому і навіщо вона потрібна?

Побудова маркетингової стратегії: кому і навіщо вона потрібна?

483

маркетинговая стратегия заказать

В уявленні багатьох підприємців і власників бізнесу маркетингова стратегія – це об’ємний і складний документ, який не несе реальної користі, а поглинає час, відволікаючи від реальної ситуації в бізнесі.

Ми б хотіли зламати стереотип, що стратегія складна, потрібна тільки великим компаніям, і в цілому розумне, але даремне джерело інформації.

Насправді маркетингова стратегія – це простий і раціональний путівник для компанії, як правильно подати себе на ринку і бути почутим клієнтами.

маркетинговая стратегия развития

Що являє собою маркетингова стратегія?

Ми будемо розглядати розробку маркетингової стратегії з акцентом на Діджитал, так як в нинішніх реаліях світу саме така стратегія стає основним поштовхом для багатьох компаній.

Маркетингова стратегія – це повноцінний документ, який містить в собі 3 основні розділи:

  • аналіз і аудит (ринку, трендів, конкурентів, продуктів, характеристик, потреби потенційних клієнтів і того, що вимагає конкретний бізнес);
  • позиціонування (портрети цільової аудиторії, побудова позиціонування, унікальної торговельної пропозиції, головного меседжу, раціональної та емоційної подачі, tone of voice і концептуальне уявлення бізнесу на ринку);
  • комунікації (чіткий план, який відповідає на питання де і як ми будемо говорити з аудиторією і як просувати проект).

маркетинговая стратегия b2b

Нижче ми докладно зупинимося на кожному розділі розробки маркетингових стратегій та зрозуміємо як і навіщо це робиться, поетапно.

Навіщо і кому будувати маркетингову стратегію?

З нашого досвіду можна сказати, що клієнти, які приходять до нас уже з потребою в стратегії відносяться до двох основних категорій:

  • дати існуючій компанії, яка зайшла в глухий кут або досягла своїх меж новий виток, розширення і розвиток. Це по факту маркетингова стратегія розвитку підприємства;
  • нова компанія, яка виходить на ринок, і якій необхідно чітко розуміти що робити і як.

Але є ще один тип компаній, які найчастіше не знають своєї потреби і думають, що їх основна мета просто залучити клієнтів. Ось на цьому варіанті ми зупинимося докладніше.

  • Недолік клієнтів.
  • Прив’язка до реклами, як єдиного джерела клієнтів.
  • Невміння дати зрозуміти клієнтові в чому ваша реальна цінність.
  • Нерозуміння, чому потенційні клієнти не вибирають їх.
  • Чому клієнти приймають рішення тільки на основі ціни.
Все це дзвіночки того, що у компанії немає побудованої маркетингової стратегії, чіткого позиціонування, вони не говорять те, що хочуть почути клієнти або говорять не там.

Часто в голові власника і провідних фахівців є вже картинка компанії, вони чітко знають в чому їхня сила, відмінності і чому вони краще конкурентів. Але це тільки в їх голові, а клієнти бачать зовсім іншу картинку. Навіть чують фрази “індивідуальний підхід”, “якість і ціна” та інші посили, які звучать з кожної компанії, не даючи нічого, що допомогло б клієнту прийняти рішення.

Компанії повністю знеособлені і не створюють жодної постаті, ніяк не виділяють себе серед подібних.

І більшість підприємців починають гонку рекламних компаній, намагаючись взяти кількістю залучення, але реальну ситуацію це ніяк не виправляє. І найчастіше ліди з таких рекламних оголошень дуже дорогі і не “солодкі”.

маркетинговые стратегии продвижения

Які завдання вирішує маркетингова стратегія

Основними завданнями, які вирішує маркетингова стратегія можна назвати:

    • Вихід на ринок нового продукту або компанії, бренду

Необхідно чітко зрозуміти ринок, конкурентів, мати своє, унікальне місце і уявлення. Знати як представити себе ринку і яку картинку ви хочете створити в голові потенційних і реальних клієнтів.

    • Створення бренду з безликої компанії

Чітко зрозуміти сильні і слабкі сторони конкурентів, створити свою унікальність, донести її до клієнтів і підвищити власну цінність в усіх відношеннях.

    • Розвиток і розширення існуючого бізнесу. Маркетингова стратегія зростання.

У вас вже є працюючий бізнес, процеси якого вже зрозумілі, але ви використовуєте його в локальних або точкових масштабах і хочете вийти на більш широкий ринок або робити більш універсальні продукти. Тут потрібно ясно бачити, як ви будете це робити крок за кроком і для кого, як у вас буде будується новий процес взаємодії з клієнтом і що ви будете використовувати для нових способів просування.

    • Мати чіткий план кому, як і де представляти свій бізнес

Коли ваш бізнес налагоджений і працює, але він зрозумілий тільки вузької аудиторії і ви не розумієте як залучати клієнтів, які або не знають вас або знають дуже мало. Вам потрібні чіткі інструменти і способи, які ви можете використовувати вже прямо зараз.

    • Продавати більше, дорожче і легше

Найважливіша потреба бізнесу. Не завжди варто вигравати за рахунок кількості продажів. Йдеться про підвищення середнього чека, вартості та цінності самого бренду, щоб клієнти були готові платити більше. Важливо й те, що створюючи правильне позиціонування вам простіше буде переконати клієнта на співпрацю, не буде необхідності змагатися на рівні цінових діапазонів.

    • Зрозуміти кому ми продаємо і як.

Скласти план продажів, зрозуміти інструменти залучення і утримання потенційних клієнтів, механізм роботи і оптимізувати поточні показники бізнесу. Особливо це важливо в маркетингових стратегіях b2b, так як залучати клієнтів там складніше, їх менше і працювати над продажами потрібно тонше.

 

Структура побудови маркетингової стратегії

Тепер ми більш детально розберемо, що входить в маркетингову стратегію. Звичайно вона може мати зміни в залежності від потреб компанії і ніші, але для нас зараз важливо виділити більш універсальний варіант для розуміння, що ви отримаєте в результаті. Маркетингові стратегії комунікацій в сфері послуг і стратегії товарних груп мають свої невеликі відмінності, але всі вони спрямовані на один вектор – поліпшення і розвиток.

маркетинговая стратегия

Блок 1

Постановка цілей, завдань і структури

Навіщо?
Чітко зрозуміти, навіщо ми створюємо стратегію, що хочемо досягти, які завдання вирішити і що буде входити в реалізацію цілей.
Створити модель з прив’язкою до правильних фінансових і маркетингових показників.

Блок 2

Аналіз ринку і конкурентів

Що робимо?

      • Нам треба чітко зрозуміти, що відбувається на ринку. Які тенденції і потреби є, що зараз в тренді, що працює, а що ні.
      • Виділяємо основних гравців ринку за різними критеріями. Складаємо карту конкурентів на основі специфіки їх роботи, прямої і непрямої конкуренції.
      • Занурюємося в дослідження конкурентів: їх позиціонування, продукт, сильні і слабкі сторони, позиціонування, подання в діджітал, просування і комунікації.
      • Вивчаємо і аналізуємо продуктові лінійки або послуги конкурентів, їх особливості, характеристики, і затребуваність.
      • Підводимо підсумки і зводимо всю інформацію до єдиного.

маркетинговые стратегии в сфере услуг

Навіщо?
Цей блок нам допомагає побачити загальну картину. Зрозуміти, де може бути наше місце і як нам найкраще себе подати. Які інструменти працюють і не працюють у конкурентів. Як ми можемо використовувати це у себе. Як конкуренти знаходять клієнтів і як нам знайти точки відмінності.

Блок 3

Вивчення цільової аудиторії і побудова портретів клієнтів

Що робимо?

      • Складаємо чітке розуміння аудиторії: хто вони, де живуть, який дохід, в цілому демографічні і соціальні дані.
      • Складаємо дані по інтересам, уподобанням, місцям відвідування та специфіці поведінки. Проводимо сегментацію аудиторії.
      • Складаємо 3-4 портрета ідеальних клієнтів, в яких входять: цілі та цінності; що для них важливо; чого вони хочуть уникнути; чого боятися і як приймають рішення про покупку.

маркетингова стратегія розвитку підприємства

Навіщо?
Нам необхідно максимально детально зрозуміти, кому ми будемо представляти себе.
Ми повинні ясно бачити, що для них важливо, які є болі і потреби і як їх закривати.
Цей блок допомагає зрозуміти, якою мовою говорити з клієнтами, на що робити акценти, як будувати логіку продажів і які джерела залучення будуть максимально ефективними.

Блок 4

Концепції та позиціювання проекту

Що робимо?

      • На основі аналізу ринку і конкурентів, дослідження аудиторії ми формуємо 2-3 основні ідеї позиціонування. Після цього треба зрозуміти, яка концепція найкраще перегукується з бізнесом і продуктом / послугою.
      • На основі обраної стратегії створюємо позиціонування. Важливо враховувати, що вона повинна мати як раціональні, так і емоційні складові.
      • Прописуємо унікальну торгову пропозицію і основні меседжі, які будуть нести ідею і позиціонування крізь всі рекламні кампанії і взаємодії з ЦА.
      • Продумуємо візуальну подачу проекту, його образ, tone of voice і рекламні концепції подачі.

разработка маркетинговых стратегий

Навіщо?
Ми формуємо цінність.
Ми знаходимо те, чим зачепити клієнта.
Точки відмінності і унікальність пропозиції.
Ми говоримо те, що закриває потреби і болі потенційних клієнтів.
Ми чітко розуміємо, яку картинку потрібно сформувати в свідомості ринку і цільової аудиторії.
Ми будуємо фундамент бренду і основу впізнаваності та популярності.

Блок 5

Просування і стратегія маркетингових комунікацій

Що робимо?

      • Прописуємо загальні правила і установки до правильної комунікації з аудиторією.
      • Складаємо повний список найефективніших каналів взаємодії та шляхи клієнта від першого “дотику” до конверсії.
      • Даємо чітку структуру і рекомендації по кожному каналу.
      • Продумуємо рекламні кампанії, аудиторії, медіапланування, і інші джерела залучення трафіку і ЦА.
      • Складаємо путівник просування проекту, підвищення впізнаваності і чіткий зв’язок між позиціонуванням і кожним каналом комунікацій.

маркетинговые стратегии роста

Приклад маркетингової стратегії для компанії  Мономах

Навіщо?

Стратегія маркетингових комунікацій дає розуміння, де і як ми будемо “говорити” з клієнтом. Створюємо цілий план просування проекту і залучення клієнтів. Допомагаємо вивести бізнес на новий рівень і досягти цілей. Даємо реальні і працюючі інструменти, які чітко відповідають бізнесу і потребам.

А тепер дуже важливий момент: Налаштування аналітики і збір даних

На кожному етапі впровадження маркетингової стратегії просування у вас має бути розуміння що ви робите і які результати повинні отримувати. Особливо цей етап наочно працює на блоці 5, який відповідає за просування.

 

Наскрізна Діджитал аналітика, зведення фінансових результатів, воронки продажів, звітність по кожному джерелу і його ефективності, дані по рекламним кампаніям … все це повинно бути і може бути автоматизовано.

 

Аналітика за результатами дозволить чітко бачити результати маркетингових зусиль і результати роботи всього бізнесу. Ви будете чітко розуміти звідки прийшов клієнт і що з ним відбувалося на всьому процесі продажу і подальшому утриманні. Відразу будете бачити, що у вас працює і як, і де потрібна оптимізація та покращення.

Що важливо для побудови маркетингової стратегії

Розібравшись, з чого складається маркетингова стратегія, важливо розуміти, що саме робить його якісним і працюючим:

    • Персоналізація. Занурення в бізнес, ринок, потреби, конкурентів і аудиторію.
    • Чітке розуміння, як знайти правильні відмінності від конкурентів і свою власну унікальність.
    • Поглибиться у вивчення аудиторії. Чути і слухати що говорять клієнти. Зрозуміти, в чому можуть бути приховані моменти і слабкості, які можна перетворити в силу.
    • Маркетингова стратегія просування крок за кроком. Необхідно розробити повноцінну “дорожню карту”. Потрібно детально змоделювати і розписати кожен етап, особливо це стосується комунікацій.
    • Без відриву від реальності. Стратегія повинна бути на межі між нереальними “наполеонівськими” планами і амбіціями зі сміливістю. Потрібно знайти ту золоту середину, де ви будете робити щось унікальне, але реальне.
    • Постійно оновлювати і допрацьовувати стратегію. Міняти те, що працює погано, оптимізувати і шукати нові джерела, які зроблять бізнес ще сильніше і продуктивніше.

стратегия маркетинговых коммуникаций

Приклад створення маркетингової стратегії для Makita

Фінальний висновок: у чому вся “сіль” маркетингової стратегії?

А тепер підіб’ємо підсумок: всім потрібна маркетингова стратегія. Навіть якщо ви думаєте, що все, що вам потрібно, вже є у вашій голові – це помилка. Багато речей, які ви знайдете в стратегії вас здивують і дадуть дуже багато тригерів для нового поштовху і виведення проекту на новий рівень.

Маркетингова стратегія навіть у своєму базовому виконанні – це інвестиція, яка окупить себе вже через короткий період часу. І вона точно ефективніше бездумного запуску реклами в пошуку “чарівної таблетки” потоку клієнтів.

Якщо до моменту прочитання цих рядків ви все ще не впевнені, чи варто її робити – поверніться в початок тексту і прочитайте його ще раз!

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...

https://true-ag.com/blog/post/pobudova-marketingovo%d1%97-strategi%d1%97-komu-i-navishho-vona-potribna

Давайте

співпрацювати!

/home/devweb/true-ag.com/www/wp-content/themes/trueag/templates/__contacts.php on line 48
"> /home/devweb/true-ag.com/www/wp-content/themes/trueag/templates/__contacts.php on line 49
">

Надіслати
повідомлення

Отримайте консультацію
зручним для Вас способом!

Відповімо протягом хвилини!

Заявка отправлена успешно, наш менеджер свяжется с вами в ближайшее время!