Ніколи не: 8 вдалих і «не дуже» прикладів ребрендингу
click fraud detection
Головна / Блог / Ніколи не: 8 вдалих і «не дуже» прикладів ребрендингу

Ніколи не: 8 вдалих і «не дуже» прикладів ребрендингу

3089

Як виглядає вдалий і “не дуже” ребрендинг:
8 прикладів відомих компаній

Весна завжди приносить зміни. Тому ми, надихнувшись теплом сонця і запахом квітів, вирішили написати про синонім змін в бізнесі – про ребрендинг. Бренди часто стагнують, а ще частіше – вмирають, коли перестають постійно оновлюватися і залишатися в трендах сучасного світу. А світ змінюється настільки швидко, що хороший ребрендинг – це не перейти вулицю, це перебігти її і не потрапити під колеса конкурентів.

Багато хто помилково вважає, що ребрендинг – це просто оновлення логотипу і слогану. Але не варто плутати його з рестайлінгом або редизайном – більш легкими формами ребрендингу, коли змінюється лише фірмовий стиль, візуальні образи і слогани. Навіщо потрібен ребрендинг? Ми вважаємо, що це сміливий крок в майбутнє, щоб відрізнитися від себе самого в минулому, повністю переглянути перспективи і довгострокові рішення.

Зараз ми розглянемо 8 прикладів ребрендингу відомих нам компаній. Зізнаємося відразу – перші 5 ми назвемо вдалими, а інші – як помилки, на яких варто повчитися кожному.

Rozetka

Омолодження найбільшого в Україні онлайн-маркетплейса пройшло не зовсім гладко. Зокрема, бренд зіткнувся з критикою в бік нового логотипу, в якому поправили накреслення, прибрали градієнти і 3 кольори. Багато клієнтів інтернет-магазину відразу заявили, що це найгірший варіант старого логотипу і останній взагалі не варто було міняти.

Але давайте подивимося на ситуацію з точки зору бізнесу. По-перше, новий візуальний образ вже економить мільйони доларів. З ним легше працюється: для друку потрібно всього 2 фарби, створення фірмового відеоролика займає в рази менше часу, а про простоту роботи в графічних редакторах можна і не говорити. По-друге, Rozetka – це не продукт в звичному розумінні, це маркетплейс, який повинен акцентувати увагу аудиторії на товарах і послугах, які продає, і не перетягувати акценти на сам бренд. З цими завданнями компанія успішно впоралася – її продажі все одно продовжують рости.

І не забуваємо про новий слоган, креативну концепцію та вдалий психологічний трюк. Подивіться на фразу «Щоразу, що треба», відеоролики, на яких щасливий покупець отримує саме те, що потрібно. Тут ребрендинг Розетка потрапив в емоційну «десятку» споживача: останній отримує не тільки електроніку раз на рік, а й пачку кави раз в тиждень. Бренду вдалося акумулювати в свої посили все, що потрібно – ми купуємо не інтернет-магазин, а його асортимент; ми робимо пару кліків і отримуємо ту річ, від якої по тілу розтікається приємне тепло. І навіть ті, хто критикував новий логотип, все одно переходять по знайомому посиланню, щоб замовити «щоразу що треба».

Vodafone

Повернемося в 2015 рік: один з найбільших українських операторів мобільного зв’язку МТС-Україна стає Vodafone. Тут можна сказати, що компанія все зробила в правильний час і в правильному місці. Міжнародний колос не поглинув українського оператора, а продав право на використання бренду. І рішення було вдалим не так у візуальному полі, скільки в повній зміні вектора розвитку. 2015 рік – це час впровадження стандарту 3G в Україні.

І що отримав споживач в цей рік змін? Українці чекали великих змін і отримали їх. Вони отримали асоціацію з міжнародним брендом і міжнародними стандартами сервісу, можливість зв’язуватися з абонентами по всьому світу за доступними цінами. Було б дивно і помилково робити такий масштабний апгрейд без поновлення бренду, і керівництво компанії зробило правильний вибір. Ребрендинг МТС – це гідний приклад того, як реінкарнація бізнесу виходить за рамки тривіального еволюціонування.

Uklon

Вітчизняний сервіс замовлення таксі повністю оновив логотип, всю айдентику, рекламну комунікацію стратегію – тепер Uklon збирається підкорювати глобальні ринки. Нове лого – це та ж стрілка, тільки тепер вона втратила все зайве і дивиться туди, куди повинна розвиватися компанія – вперед і вгору. В позиціонуванні бренд змістився з боку безпосередньо таксі в сторону технологічності. Адже тепер Uklon – це в першу чергу IT-компанія, націлена на конкуренцію зі світовими лідерами.

У Uklon ребрендинг направили на ще одну важливу тему – турботу про споживача. Компанія в рекламі, будь-якому контенті і меседжі доносить ключову думку – це безпечно, швидко і недорого. Нам дуже сподобався банер «Барсика теж застрахували». Він працює чітко по болю українських користувачів сервісів таксі – гарантії безпеки та готовності компанії відшкодувати будь-які збитки. Хіба не круто?

Що ж, попишались вітчизняними брендами і вистачить. Давайте перейдемо до світових гігантів – їх історія довше, а завдання ребрендингу – в рази більше.

Old Spice

У світового виробника дезодорантів для чоловіків взагалі цікава історія – спочатку Old Spice розроблявся для жіночої аудиторії. Але після вдалої зміни орієнтирів бренд зіткнувся з величезною проблемою. На початку XXI століття у західній молоді дезодорант почав асоціюватися з «запахом дідуся». Молоді люди вважали запахи Old Spice застарілими – не так через сам склад ароматів, скільки через те, що вони не оновлювалися десятиліттями.

У компанії пішли складним шляхом – не зраджуючи назві, логотипу і запаху дезодоранту, створили потужну контент-стратегію. Результат – багатосерійна кампанія з актором Ісаї Мустафою в головній ролі, до якого незабаром причепилася кличка Old Spice Guy. Відеоролики показали дезодоранти як синонім мускулістості і впевненості в собі, яка спокушає жінок і утримує чоловіків «на коні». Ставка на провокативність і епатаж зіграла, і бренду вдалося залучити майже втрачену молоду аудиторію. Аромати почали асоціюватися з силою чоловічого плеча і активним відпочинком. Old Spice варто похвалити за потужне повідомлення, яке регулярно повторюється в контенті і утримує аудиторію, без якої бренду не бути.

McDonald’s

Вже не одне десятиліття всесвітня мережа фастфудів бореться з репутацією виробника нездорової їжі. На думку більшості жителів США, ресторани швидкого харчування – одна з головних причин ожиріння американців. Але McDonald’s всього за кілька років вдалося змінити думку про себе в кращу сторону.

Спочатку бренд почав вказувати БЖУ-склад страв, щоб кожен споживач самостійно робив вибір між кількістю калорій і корисних речовин. Потім в McDonald’s почали активно просувати страви максимум з 400 кілокалоріями. Компанія ввела в меню більше салатів, фруктів і йогуртів і обрадувала кавоманів виходом суббренда McCafe. Всі ключові зміни фіксуються в рекламі і будь-якому контенті, щоб залучати все більше адептів здорового харчування. І що ми маємо сьогодні? Продажі McDonald’s продовжують збільшуватися в середньому на 5% на рік, а бренд перестав асоціюватися виключно з калорійною і нездоровою їжею.

Тепер ми закінчуємо з вдалими прикладами і плавно підходимо до категорії «не дуже». Посадіть дітей ближче до екрану, щоб вони повчилися на великих помилках, і не повторювали їх в майбутньому.

Pepsi

Немає повісті сумнішої на світі … ніж повість про останній ребрендинг Pepsi. Корпорація витратила 1,2 мільярда доларів на оновлення айдентики, контент-стратегії і перегляд рекламних активностей. І, увага, 1 мільйон – на логотип. В результаті вийшла така картинка:

Як ми бачимо, суттєвих змін не відбулося: трохи нахилили накреслення, змінили форму розриву між класичним «синім і червоним». Але споживачі незабаром зрозуміли, з чим в їх головах асоціюється новий логотип.

Людина з величезним животом, п’є всесвітньо відомий газований напій. Погодьтеся, що це не найкращий спосіб, який повинен супроводжувати бренд такого рівня. Вигідні умови співпраці. І тут проти Pepsi зіграли соціальні мережі – користувачі так швидко поширили «рімейк» логотипу, що про товстуня задумалися навіть ті, хто ніколи не придивлявся до нього. Компанія швидко відреагувала на інцидент, випустивши масу відеороликів, де логотип «крутиться-крутиться», щоб відвернути споживача від візуального образу великого живота. Але, як то кажуть, осад залишився.

МТС

Повернемося назад до мобільного зв’язку і порадіємо за МТС-Україна, який став Vodafone. Чому? Тому, що ребрендинг російського МТС в 2006 році до сих пір залишає багато питань. Найпопулярніший: «А до чого тут яйце?»

MTC-Rebrand-Before-and-After

Погодимося, що попередня картинка і весь візуальний супровід відверто віддавало ранніми нульовими. Тому керівництво оператора вирішило повністю реінкарнувати бренд, і в результаті повторило історію, схожу на Pepsi. Були зняті круті на ті часи рекламні ролики, повністю перероблена айдентика, посили і контент-стратегія. Але багатьох жителів Росії спантеличило тільки одне – логотип.

У компанії жартували про «оператора з яйцями», форму черепа Валуєва, але ніхто так і не зміг пояснити, в чому суть цього дизайнерського задуму. А тим часом багатомільйонна країна продовжує потопати в мільйонах незрозумілих яєць на червоному тлі.

Airbnb

Відомий нам сервіс бронювання житла в 2014 році виробив ребрендинг логотипу. Нова картинка повинна була символізувати людей, локації і любов одночасно. Але щось пішло не так.

Користувачі соцмереж відразу ж почали обговорювати новий логотип і порівнювати його з різноманітними частинами людського тіла. І геніталії зайняли перше місце в цьому конкурсі асоціацій. Компанія отримала тисячі висміюючих коментарів на Facebook, і лише повідомила, що при розробці нового логотипу не закладалися в нього інші задумки. Який можна винести з цього урок? Перед тим, як запускати ребрендинг, покажіть його максимальній кількості людей і запитайте, з чим у них асоціюються нові образи. Бо в інтернеті цим можуть зайнятися ті ще тролі.


Тепер очевидно, що ребрендинг може, як підняти імідж компанії на новий рівень, так і перетворити її в об’єкт глузувань. Але провали – це перш за все фундамент для навчання на помилках. Тому вчіться, надихайтеся кращими, і вашим брендом будуть захоплюватися. А ще краще – довірити ребрендинг справжнім гуру з 13-річним досвідом, які за весь цей час не відчули гіркоту поразки.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...

https://true-ag.com/blog/post/nikoli-ne-8-vdalih-i-ne-duzhe-prikladiv-rebrendingu

Давайте

співпрацювати!

/home/devweb/true-ag.com/www/wp-content/themes/trueag/templates/__contacts.php on line 48
"> /home/devweb/true-ag.com/www/wp-content/themes/trueag/templates/__contacts.php on line 49
">

Надіслати
повідомлення

Отримайте консультацію
зручним для Вас способом!

Відповімо протягом хвилини!

Заявка отправлена успешно, наш менеджер свяжется с вами в ближайшее время!