Семантичне ядро сайту і чому це важливо
click fraud detection
Головна / Блог / Семантичне ядро сайту і чому це важливо

Семантичне ядро сайту і чому це важливо

193

Семантичне ядро сайту і чому це важливо

Ми тут виявили одну, місцями сумну, тенденцію і хочемо розставити усі точки над і. А справа ось в чому.

Часто власники бізнесу, що бажають замовити сайт, не розуміють доцільності збору семантичного ядра перед початком розробки сайту – і ми вирішили – досить! Пора по поличках розкласти, чому семантика важлива. З прикладами і пруфами.

Отож, приступимо. Семантичне ядро сайту(СЯ) – це набір слів, словоформ і словосполучень, який формує уявлення роботи в пошуковій системі про те, якій тематиці присвячений сайт.

картинка: семантичне ядро для теми "Маркетинг", схема

Мал.1 Схема зразкового семантичного ядра по темі “Маркетинг”

В різні часи вимоги до якості семантичного ядра для SEO просування пред’являлися різні. Ви і самі пам’ятаєте, як було – напхав на сторінку незв’язних “ключевиків” – і сайт в Топі. А зараз за це реально потрапити під фільтри.

Тому збирати СЯ потрібно так, щоб результат якісно давав відповідь пошуковій системі (а потім і користувачеві), що статті написані фахівцями, що вони чітко і ясно відповідають на призначені для користувача запити.

Як зібрати семантичне ядро?

Для того, щоб зібрати семантичне ядро, нам потрібно уявити, як би виглядала “тямуща” книга з цієї тематики, складена для новачка. Вона повинна давати короткі, точні і ясні відповіді на питання цього самого новачка. І чим глибше він занурюється в тематику – тим більше дізнається і стане фахівцем, ставлячи більш професіональні питання.

Як треба збирати СЯ для Замовника?

Найпростіше – зануритися в тематику, вивчивши топ serp лист. Це лист видачі пошукової системи, простіше кажучи, той список, який ви бачите в Гугл або Яндекс, вводячи пошуковий запит. Тобто вивчивши верхніх учасників цього листа можна зрозуміти, які вони вчинили заходи, щоб зайняти ці позиції.

Це не найкращий спосіб і не остаточне рішення, але про це пізніше.

картинка демонструє приклад серп листа

Мал. 2 Серп лист Гугл за запитом “serp лист”

Також вивчається асортимент замовника. Це ті пропозиції, які замовникові цікаво просувати.

Потім збирається увесь комплекс пошукових запитів з пошукових систем:

картинка демонструє, як виглядають пошукові підказки в Гугл

Мал 3. Пошукові підказки Google з тематики “Растаможення вантажів”

На картинці зображений список запитів в Гугл по ключу “растаможення вантажів”. Цей список називається пошукова підказка.

Підказки Google або Яндекс грунтовані на статистиці запитів в пошуку цих систем. А це означає, що саме так шукають наші потенційні клієнти. Означає, нам треба їм допомогти, відповісти на їх питання на нашому сайті.

У пошуковій системі вже розібрані запити користувачів по групах, тематиках і кількості в місяць. Можна побачити сезонність(наприклад, через Google Trends).

У якісного, з точки зору пошукової системи, сайту також має бути правильно складена структура: Тайтл, дескрипшин, заголовок Н1, заголовки Н2 і Н3 мають бути близькі до пошукового запиту в тому вигляді, як він вже існує в пошуковій системі. Наприклад, заголовок 1 – “Растаможення вантажів в Україні – особливості процедури”; заголовок 2 “Процедура митного оформлення вантажів в компанії N” і так далі по темі.

Зверніть увагу, що використати не професійну термінологію і сленг не просто можна – а треба. Адже більшість користувачів як говорять, так і пишуть запити. Растаможка – теж сленг, але саме це слово вони вводять в Гугл, наприклад, 1000 раз на місяць, а “митне оформлення” – разів 10. Вгадайте, який запит ефективніший?

Добре індексуються ті сайти, які точно потрапляють в запити користувачів.

Тому ми не маємо наміру відпускати наших користувачів і потенційних клієнтів до конкурентів! Ми працюватимемо і з тим, і з іншим запитом, і отримаємо 1010 відвідувачів на сайт, замість 10.

Інструменти для збору семантичного ядра

Інструментів для збору семантичного ядра існує досить багато. Є онлайн інструменти і десктопні(Ahrefs, Serpstat, Netpeak, Key Collector і ін.).

Збирати семантику можна, як із заданої тематики, так і по семантиці конкурентів, що знаходяться в Топі.

Важливий результат. А для оцінки результату потрібно стежити за поточним положенням, тенденцією в ТОПі і інтенсивністю просування свого сайту і конкурентів.

Як семантика впливає на просування сайту в ТОП

Звичайно, якщо сайт конкурента має 360 сторінок в тематиці, які вже індексуються, то навіть відмінний лендинг на одну сторінку, що дуже точно потрапляє в тематику, “повзтиме” вгору досить довго.

Досить часто, з метою “економії бюджету”, лендинги роблять за принципом “а покажу-ка я все на одній сторінці”. Якщо на сторінці лендингу каламбур, який намагається покрити різні запити однією сторіночкою, чекати позитивний результат не доводиться. Ми відразу попереджаємо клієнтів, що це так не працює.

Користувач чекає у відповідь на свій пошуковий запит отримати сторінку з вичерпною інформацією (наприклад “растаможка вантажів” – для мал.3), тому про це і має бути сторінка, якщо вона претендує на ТОП.

На мал.3 ми бачимо декілька варіантів комбінацій пошукового запиту. Їх треба “просіювати” і зібрати на сторінці, присвяченій растаможці вантажів, в різних блоках – тобто на деякій відстані один від одного(щоб уникнути переспаму).

Чому важливо складати семантичне ядро

Ми з’ясували, що семантичне ядро дозволяє структурувати сторінки сайту, відповідаючи тематиці, якнайширше охоплюючи важливі для нас пошукові запити.

Коли треба складати СЯ? На етапі проектування. Ми повинні розуміти структуру майбутнього сайту вже тоді, коли проектуємо його. У ідеалі.

А що робити вже існуючим проектам, які знаходяться на задвірках видачі?

Треба займатися оптимізацією. Як було сказано вище, користуючись тією ж методикою, але вже переробляючи існуючий текст і додаючи новий, з урахуванням семантики. Це і складніше і менш ефективно, та веде до змін в позиціях видачі. Але правильна перебудова сайту принесе позитивні результати в умілих руках! Не сумнівайтеся.


Приклад поточної ситуації з сайтом одного із замовників

аудит сайту замовника

Мал. 4, ст. Показники індексування сайту замовника в Google по регіону Україна.

Інші на другій та подальших сторінках серп листа)

аудит сайту замовника продовження

Мал. 4,б. Показники індексування сайту замовника в Google по регіону Украина, фрази котрі не приводять трафік по тематичним запитам.

Мал. 4, в. Показники індексування сайту замовника в Google по регіону Украина.
Фрази, які Google намагається визначити, як тематичні для сайту Замовника (розмиті фрази або брендові або не тематичні – приблизно 50% на 50%)

Малюнки 4,(а, б, в) дають уявлення про те, як бачить сайт пошукова система.

Тобто ніяк. Пов’язано це з тим, що на сайті немає чітких сигналів для пошукової системи, що вказують на тему сайту. Що це за сигнали? Тайтлы, дескрипшины, заголовки Н1, Н2, Н3, перерахування списками, теги альт до малюнків. Усе це заповнено неправильно, якщо заповнено взагалі. Так і втрачаються клієнти, спливаючи до ваших прямих конкурентів, які не відмовилися від збору СЯ ще на етапі планування і проектування сайту.

Тепер введемо фразу “растаможка вантажів” і проаналізуємо серп лист видачі по цьому запиту.

ключові запити, по котрим втрачений трафік

Мал. 5 Втрачений трафік через неправильну семантику для сайту замовника тільки по одному запиту.

Разом, тільки по цій одній фразі втрачені 210 користувачів, що вводили її в пошуковий рядок. Зрозуміло, що частина йдуть на сайти в рекламних оголошеннях, частина клікають на сайт з привабливішим сніпетом. Але перша сторінка по цьому пошуковому запиту принесла б 10 відвідувачів в місяць, вже напевно.

У цій семантиці є ще більше 100 ключових запитів, які можуть приводити цільовий трафік. Давайте їх розглянемо нижче.

частотність ключа в пошуку

частотність пошукового запиту

Мал. 6. Чого можна чекати, за умови створення правильної сторінки по запитах “митний брокер Одеса” і “доставка вантажів з Китаю”, які є цільовими для клієнта

топ 10 сайтів по пошуковому запиту


топ лист по запиту

Мал.7. Положення конкурентів в ТОП 10 по цим запитам

позиції ключових слів замовника відносно до конкурентів у контекстній рекламі

Мал. 8. Порівняльний об’єм запитів клієнтів по конкурентах в контекстній рекламі.

Мал. 9 Вартість за клік в контекстній рекламі.

Як видно з останнього малюнка, вартість клієнта в цій тематиці з контекстної реклами досить висока. А правильно використовуючи співвідношення контекстна реклама/SEO, можна добре заощадити.

Тому повторимо ще раз – семантика важлива ще на етапі розробки сайту, це важливо для отримання органічного трафіку в майбутньому, збільшення відвідуваності і відповідно зростання конверсій.

Не хочете втрачати клієнтів? Давайте разом надолужувати втрачені позиції! 🙂

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...

https://true-ag.com/blog/post/semantica

Давайте

співпрацювати!

/home/devweb/true-ag.com/www/wp-content/themes/trueag/templates/__contacts.php on line 48
"> /home/devweb/true-ag.com/www/wp-content/themes/trueag/templates/__contacts.php on line 49
">

Надіслати
повідомлення

Отримайте консультацію
зручним для Вас способом!

Відповімо протягом хвилини!

Заявка отправлена успешно, наш менеджер свяжется с вами в ближайшее время!